Yoga-atelier

De naam ‘Yoga-atelier’ in plaats van yogastudio of yogazaal, yogaruimte,…. De reden voor deze benaming ligt eigenlijk voor de hand. De ruimte is vele jaren geleden een kunstatelier geweest. Ik ben hier achter gekomen doordat bij het verwijderen van kalk en verfresten van de muur er op regelmatige afstanden namen te voorschijn kwamen en bij het nazoeken op Google bleken dit namen te zijn van beeldende kunstenaars. Nog even nagevraagd in de buurt en de oudere bewoners konden zich hier wel wat van herinneren. Omdat de ruimte dusdanig in verval was geraakt, niet onderhouden, het water met bakken door het dak naar binnen kwam is het atelier verdwenen.

Als je op internet de betekenis van het woord ‘atelier’ gaat opzoeken dan vind je onder andere de volgende uitleg:

– Een atelier is een werkplaats, meestal die van een beeldend kunstenaar….

-Atelier een werkplaats waar je je kunt concentreren op dingen die je doet …

Fysieke aspecten van yoga (Hatha Yoga,…) kan je hier in terug vinden. Het yoga-atelier is een werkplaats; er wordt gewerkt, gewerkt aan jezelf, aan een intensere en bewustere levensbeleving, aan eenheidsbeleving, aan de harmonie tussen lichaam, geest en ziel. abhyasa vairagyabhyam tat nirodhah (yoga sutra 1.12) Door voortdurende oefening en totale onthechting bekomt men beheersing (richting geven, bemeesteren, regulatie, integreren, coördineren, begrijpen, kalmeren, verstillen, opzij zetten van de wervelingen van de geest).

Belangrijk is dat men zich ten volle concentreert op de dingen die men doet, de houdingen die men aanneemt en de bewegingen die men uitvoert. De zesde stap in het Raja Yogapad van Patanjali is Dharana; concentratie

De bewegingen en houdingen die men aanneemt dienen vloeiend en sierlijk uitgevoerd te worden. Ik vergelijk de yogabewegingen vaak met dansen en in die zin zijn we met kunst bezig. Trouwens de dansende Shiva is één van de belangrijkste yogahoudingen.

Geplaatst in Uncategorized.