Waarom de naam Dvarata

Het eerste wat opviel wanneer ik via de Tramstraat de oude vervallen ruimte zag was de oude verweerde groene poort van twee naar binnen draaiende grote deuren Een hoek rechts van de rechterdeur leek wat nieuwer, maar qua structuur hetzelfde. Er was lange tijde geleden iemand die uit de Gildenstraat kwam ingereden en daardoor was dat stuk vervangen vernam ik later van een buur.
Ik was nog op zoek naar een naam voor de yoga-studio (ondertussen is het dus atelier geworden) en al vele namen waren bij mij opgekomen maar ofwel te ingewikkeld klinken, of reeds door iemand anders gebruikt voor bijvoorbeeld zijn of haar website of te moeilijk om uit te spreken of niet helemaal de bedoeling verwoordden die ik aan de yogaruimte wou geven. En plots kwam het in mij op dat die poort toegang diende te verlenen aan degene die dat wou aan een plek om tot zichzelf te komen, een plaats voor zelfrealisatie,…., hierbij vooral gebruikmakende van de handvaten die yoga hiervoor aanbiedt.

Nu is mijn sanskrietkennis (sanskriet is de oude indo-arische taal waarvan vele yoga-gerelateerde geschriften gebruik maken) niet zo goed dat ik meteen wist wat ‘poort’ betekende, dus gaan googlen. Daar kwam ik als 1 van de vertalingen het sanskrietwoord Dvarata tegen. En als je dan verder de betekenissen van Dvarata gaat opzoeken dan vind je o.a. toegang, weg, zijnde de weg tot of de gelegenheid voor…, deur, ingang, opening. Dit zou het dus worden: de …. tot intensere levensbeleving.

Dvarata Yoga.

Geplaatst in Uncategorized.