Teksten ter overweging/meditatie

Ik heb de gewoonte om bij het begin en einde van de wekelijkse bijeenkomst een tekstje voor te lezen ter overweging, om eens bij stil te staan, om over na te denken en op je te laten inwerken. De onderwerpen van deze tekstjes kennen we vaak allemaal wel, echter door de drukke maatschappij vergeten we vaak het belang hiervan.
Tijdens een van de laatste lessen is mij gevraagd of ik deze tekstjes ter beschikking wilde stellen en de eenvoudigste manier leek mij om deze in de blog op te nemen dus bij deze.

Deze week had ik een stukje uit een tekst van Thich Nhat Hanh.
Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver die als banneling een groot deel van zijn leven in Frankrijk heeft gewoond. Op internet kan je veel informatie over hem vinden.

“Elke ochtend als we wakker worden hebben we weer 24 splinternieuwe uren om te leven. Wat een kostbaar geschenk! Het ligt in ons vermogen zo te leven dat deze 24 uur onszelf en anderen vrede en geluk brengen. Vrede is hier en nu te vinden, in alles wat we zien en doen. De vraag is alleen: zijn we ermee in contact? Verlichting, vrede en vreugde kunnen ons niet door een ander geschonken worden. De bron zit in onszelf. Om werkelijk te leven, moeten we terugkeren naar het nu. Het voertuig dat ons naar het heden terugbrengt is onze bewuste ademhaling.”

“Het is een groot voorrecht om in deze drukke maatschappij af en toe met je aandacht naar de adem terug te kunnen gaan. Op elk moment van de dag kun je je op je ademhaling richten waar je ook bent en wat je ook doet; niet alleen wanneer je in de meditatieruimte zit maar ook als je thuis of op kantoor aan het werk bent of als je in de auto of de bus zit. Er zijn allerlei oefeningen die je kunnen helpen om met je aandacht bij de adem te blijven en te verwijlen in het hier en nu “

Geplaatst in Uncategorized.