Beschouwingen over Yama en Niyama

Beschouwingen omtrent Yama.

Leer jezelf ervaren als iemand die ziet wat hij doet. Jij zelf bent de stille getuige van al je gedachten, van je woorden en daden. Kijk naar jezelf en word je eigen gids. Zie hoe je spreekt, denkt en handelt in je relatie met anderen. Zie hoe gewelddadig je misschien wel niet bent; misschien zo verfijnd en verborgen dat je het zelf nauwelijks in de gaten hebt. Zie hoe je speelt met de waarheid. Ervaar dat jij het bent, dat jij de oorzaak bent van wat je doet. Ervaar hoe je kunt veranderen, leer jezelf veranderen, elke dag weer en zie hoe door jou ook de andere mensen kunnen veranderen. Probeer de keten van geweld te doorbreken en ervaar wat er dan gebeurt.

Beschouwingen omtrent Niyama.

Verlies jezelf nimmer uit het oog; jij woont in dit lichaam, probeer het rein te houden, je woont in deze geest, probeer zuiver te zijn in je gedachten en gevoelens. Probeer tevreden te zijn, en leer uit je onvrede. Leef uit jezelf, en laat je niet leven door anderen, laat je niet leven door geld en goed, door omstandigheden, en door wie of wat je toevallig op je weg tegenkomt. Blijf jezelf onderzoeken, want alleen in jezelf zal je het leven vinden. Verlies jezelf nimmer uit het oog, want wat je niet in jezelf ervaart, ervaar je nergens.

(vrij naar het boek Raja Yoga Werkboek van Jochum Dijkstra en Salvatore Cantore).

Geplaatst in Uncategorized.