Over Yoga en zuiveren

Over yoga en zuiveren (bijdrage van Hilde Leysen)

Yoga betekent verbinding tussen lichaam en geest, verbinding met het leven zelf.

Het brengt je in contact met jezelf als eenheid. Zo  zijn lichaam en geest één.

Iets wat onze voorouders al lang wisten en als volgt benoemden:

een gezonde geest in een gezond lichaam.

Via yoga focussen we ons op hoe we ons voelen. We gaan naar binnen kijken, ons lichaam voelen en onze drukke geest tot rust brengen. Dit doen we oa door onze aandacht te brengen naar ons lichaam of onze ademhaling.

De meest geprezen weg (marga) van Yoga is Raja Yoga, of koninklijke Yoga (Raja = koning). Tijdens de yogasessies wordt hier vaak naar verwezen en lazen we teksten uit het Raja Yoga Werkboek van Jochum Dijkstra en Salvatore Cantore.

Deze weg wordt ook Ashtanga Yoga genoemd (van ashta = acht & anga = delen), dus de achtdelige Yoga. Dit verwijst naar het systeem van Shri Patanjali zoals het is vastgelegd in het basisboek, de ‘Yoga Sutra’.

Deze marga is heel ordelijk en systematisch opgedeeld in acht anga’s of treden (men kan ook spreken van graden). Deze achtvoudige weg voert de beoefenaar naar het hoogste doel : de realisatie van het Zelf. Het is yoga waar ook de geest belangrijk is: de yoga van de geest.

De acht opeenvolgende delen zijn:

1. Yama’s – de juiste instelling naar anderen (respertvol en liefdevol)
2.
Niyama’s – de juiste innerlijke instelling (naar binnen, op jezelf gericht)
3.
Asana – lichaamshoudingen
4.
Pranayama – ademhalingstechnieken
5.
Pratyahara – het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te focussen, naar de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken.
6.
Dharana – vastzetten van aandacht op een bepaald punt om tot volledige concentratie te komen. Dit focuspunt kan je ademhaling of een mantra zijn. Je kiest iets wat werkt voor jou.

7. Dhyana – meditatie . Dit is het punt waarop er geen gedachten meer. Je bent volledig in het hier en nu.

8. Samadhi – eenheidsbeleving : samensmelting van alle andere zeven onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga.

In een eerdere mail werd een link doorgestuurd van een youtube-filmpje met een goede uitleg over de Yama’s en de Niyama’s. De link is hier terug te vinden: https://youtu.be/4qT7dzt7HNc

Ook op de blog van Blog – Dvarata Yoga vindt u op 30 september 2021 een stukje terug over de Yama’s en de Niyama’s.

Heel kort leest u hieronder een samenvatting over de filosofie van de Yama’s en de Niyama’s, omdat het zuiveren en de zuiveringskuur zich bevinden op één of meerdere van deze onderdelen.

Yama omvat satyam, ahimsa, asteya, brahmacharya, aparigraha. . De Yamas bestaan weer uit vijf ‘geloften’ die je helpen op dit pad te blijven.

  • Satyam : liefde voor de Waarheid = niet liegen in gedachten, woorden of daden.
  • Ahimsa :betekent ‘zonder geweld’ of geweldloosheid = geen geweld plegen in gedachten, woorden of daden.
  • Asteya: of niet-stelen = niet onrechtmatig toe-eigenen ,niet meer begeren dan je hebt.
  • Brahmacharya: is een Brahma (=God, Essentie, Waarheid) gericht leven leiden, je energie gebruiken op de juiste manier.
  • Aparigraha: Vrij zijn van hebzucht. Het verlangen om altijd maar meer te willen weerstaan.

Niyama omvat saucha, santosha, tapas, svadhyaya en Ishvara-pranidhana. In tegenstelling tot de Yamas, zijn de Niyamas meer naar binnen en op jezelf gericht.

  • Saucha : zuiverheid van lichaam (innerlijk en uiterlijk) en geest. Onder andere een zuiveringskuur kan hierin ondersteunen.
  • Santosha : tevredenheid (in alle omstandigheden).
  • Tapas of onthouding, soms ook wel vertaald als versterving: het aanpakken van verkeerde, verslavende gewoonten die de kwaliteit van ons leven afbreken en deze vervangen door juiste, bevrijdende gewoonten, die de kwaliteit van ons leven verbeteren. Dit kan onder andere door het volgen van een zuiveringskuur.
  • Svadhyaya of Zelf-studie. Zelfreflectie, je zelfbewustzijn ontwikkelen.
  • Ishvara-pranidhana of overgave aan Ishvara: er is meer dan het IK, de ik-zucht verdwijnt. Er is een groeiend bewustzijn naar de Essentie.

In de Niyama’s wijzen Saucha en Tapas ons op het zuiver houden van ons lichaam en onze geest. Dewelke zo belangrijk zijn om een groeiend bewustzijn te verkrijgen en weer een stukje dichter bij de Essentie te komen.

Ons lichaam is onze tempel, waar we zorg voor willen dragen. Wat niet altijd gemakkelijk is. Want alles wat je eet en drinkt heeft invloed op je lichaam. Daarnaast krijgen we dagelijks een dosis bestrijdingsmiddelen en chemicaliën te verwerken. Ook via cosmetica, kleding, pollutie of straling komen stoffen binnen in ons lichaam. Al deze afvalstoffen slaat het lichaam op in spieren, gewrichten, bindweefsel, vetweefsel, organen.

Het lichaam zit vernuftig in elkaar, het doet elke dag opnieuw zijn best om deze afvalstoffen te verwerken en verwijderen via de darmen, lever, longen, nieren en de huid.

We kunnen ons lichaam en geest helpen om het te zuiveren en ontgiften. Dit kan je doen door het volgen van een zuiveringskuur.

Een zuiveringskuur bestaat uit 3 fases:

  • In de afbouwfase gaan we stap voor stap een aantal voedingsmiddelen schrappen uit het dieet. Dit zijn oa frisdranken, alcohol, charcuterie, zuivel, suiker …. Na 7 dagen hebben we ons dieet gereduceerd tot puur plantaardig.
  • Dan start de ‘echte kuur’, dit wil zeggen dat we alleen vloeibaar voedsel tot ons nemen: water, thee, sappen en smoothies. Dit duurt 3, 5 of 7 dagen. je kan zelf bepalen hoe lang en hoe strikt je de kuur wil maken.
  • Tenslotte nemen we 7 dagen om opnieuw op te bouwen: stap per stap kan je voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet.

Tijdens 5 contactmomenten (bij aanvang kuur, bij aanvang van de sapdagen, bij aanvang opbouw, tussentijds tijdens opbouw, en op het einde van de opbouwfaxe) komen we in het yoga-atelier samen om elke fase van de zuiveringskuur uit te leggen en te motiveren.

De ervaring leert dat het extra motiverend is om een zuiveringskuur samen met een groep te doen. Dan voelt u zich niet alleen. Via Whatsapp zullen Astrid en Hilde stand-by zijn om op afstand te begeleiden en te motiveren. Mensen die dit fijn vinden kunnen aansluiten bij de WhatsApp groep waarin we onze ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen versterken.

Er zijn twee “ideale” momenten waarop een zuiveringskuur best kan doorgaan.

“bij het botten van de bomen of het vallen van de bladeren”. Wij kozen voor september, het vallen van de bladeren.

Een zuiveringskuur is helend voor lichaam en geest. Nadien voelt men zich energiek en opgeladen. Veel mensen veranderen na het volgen van een kuur definitief een aantal leef- of eetgewoonten. Toch vraagt het ook engagement en doorzetting om de kuur te doorlopen. Doorheen het parcours kom word je geconfronteerd met jezelf, met je lichaam en kunnen bepaalde emoties loskomen. Het feit dat we dat kunnen doen onder begeleiding en met elkaar in groep is daarom een absolute meerwaarde.

Geplaatst in Uncategorized.