Ik ben of het Zelf

Tijdens de yoga hebben we het vaak over ik.  Hierna een zeer verhelderende tekst van Leela Yoga.

Het zelf

Het zelf is de diepste, meest essentiële laag van het bewustzijn. Het is niet degene die zegt “ik zie iets hier” of “ik ruik iets daar”, want dat is de geest. Het is niet degene die zegt “ik herinner me iets soortgelijk en volgens mijn statistieken is dat geen goed teken”, want dat is het intellect. Het is ook niet degene die zegt “ik ben zus en zo, en wil dit en dat”, want dat is het ego. Het zelf is degene die voelt “ik ben” zonder belang te hechten aan “wat, waar, hoe of waarom”. Het zelf is je meest essentiële ik, de ik die je voelt als je even stopt met denken. Zelfs al kun je die “ik” gemakkelijk uit het oog verliezen, je kunt niets doen zonder.

Er zijn vele namen voor het zelf, zoals het getuigenbewustzijn, de waarnemer, het ik-zijn, het hart, de heilige geest, enz.. Het zelf is niet het oog, wel diegene die ziet wat het oog ziet, zonder meer. Het zelf staat los van alle identificaties en is aldus volledig vrij. Het zelf is je thuis, altijd in vrede. Het zelf is verlangeloos, want perfect gelukkig. En die innerlijke stilte kun je nooit verliezen, al kun je het “uit het oor verliezen” door identificatie met al het “lawaai” dat je maakt in je hoofd.

De natuur van het zelf is waarheid, zijn en gelukzaligheid (sat, chit en ananda). Het zelf is de enige duurzame waarheid, tegenover alle andere relatieve waarheden die veranderlijk zijn. Het zijn ervan is niet te ontkennen en het is in het eenvoudige “zijn” dat je het zelf het gemakkelijkst terugvindt. En het zelf is altijd in gelukzaligheid, een soort vredevolle gelukkigheid. Voor het zelf is alles OK, want zoals het scherm van een filmzaal wordt het niet beïnvloed door wat er gebeurt. Het bestaat zonder specifieke kwaliteit en is niet gehecht aan enige kwaliteit van energie. Het zelf is woordeloos en verlangeloos omdat het vormloos is. Daarom valt het zelf infeite niet te beschrijven of te benoemen. Het is de leegte die vol is. Het is leeg van alle “dingen” met vorm en dus niet waar te nemen. Maar het is tegelijk vol van bewustzijn en het is via het zuivere bewustzijn zonder denken, zonder woorden, zonder vormen, dat we er ons bewust van kunnen zijn.

Gezien het zelf vormloos is, is het bij ieder van ons gelijk. Tussen twee vormloze dingen valt geen verschil te vinden. Dat maakt ons allen één. Het hele universum is doordrongen van dit zuivere, vormloze, naamloze bewustzijn, dat we aldus ook het cosmische bewustzijn kunnen noemen. Het zelf is niet verschillend van het cosmische bewustzijn, al lijkt dat wel zo. Het doorbreken van die laatste illusie is het hoofddoel van yoga.

bron: https://www.leela-yoga.be/het_zelf.htm

Geplaatst in Uncategorized.