Vrede: thema Mantra/Nada Yoga avond 6 april 2023

MANTRASESSIE 6 APRIL 2023

VREDE

Het eerste waar we aan denken bij het woord vrede is de afwezigheid van oorlog, tussen landen of tussen personen. Het niet meer strijden tegen anderen.

Er is ook een persoonlijke, innerlijke vrede:

De afwezigheid van negatieve gedachten. Boosheid, frustratie, concurrentie, jaloezie, angst of verdriet geeft een interne strijd. Wanneer je dat goed kan wegstoppen lijkt het vredig aan de buitenkant, maar intern is er conflict en geen vrede.

Het kan zijn dat er geen sprake is van emoties, dat het enkel zo is dat men niet echt tevreden is wat er momenteel is. Men wil het anders, of meer, of minder… deze gedachten beletten het voelen van de innerlijke vrede die de ziel eigen is.

Iedereen kent wel dat moment van innerlijke vrede, dat moment waarop alles helemaal beleefd en geaccepteerd wordt zoals het is. Dan voel je het bijhorende gevoel van opperste gelukzaligheid, ook bliss genoemd.

Wanneer je werkelijk diep contact maakt met je ziel, die alles accepteert zoals het is, kan je die bliss steeds weer terug voelen. Ga naar het punt waar je ziel woont je hartchakra, en voel hoe stil en vredig het daar is. Geniet van de bliss.

Laat ons zingen voor de externe vrede, die meer dan ooit nodig is om deze wereld om te vormen tot een leefbare omgeving voor alle mogelijke levensvormen.

OM SHANTI OM : Vrede, overal vrede

Om: scheppingsklank

Shanti: (innerlijke) vrede, gelijkmoedigheid

En laat ons nu tijdens het zingen even onze zorgen of andere beletsels vergeten, en contact maken met onze ziel, die alles accepteert zoals het is, zodat we het gevoel van bliss kunnen ervaren.

LOKA SAMASTAH SUKHINO BHAVANTU : opperste geluk aan alle geborenen.

Loka: wereld, ruimte, bewustzijnstoestand

Samastah: alles geheel verbonden, volledig verenigd

Sukhino: gelukkig zijn

Bavantu: moge het zo zijn.

deze mantra is een gebed voor een lang, gezond en waardevol leven. Deze mantra opent het hart en geeft een gevoel van diepe vrede

OM AMA RANI

OM AMA RANI OM

JIVENTE JIVENTE SVAHA (svaha= soha uitgesproken)

Ama: echtgenote

Rani: andere naam voor Durga, een verschijningsvorm van Shakti, het vrouwelijke oerprincipe, vertegenwoordigt hierin de hoogste werkelijkheid.

Jivente: het leven. Wanneer je dit als naam per letter gaat vertalen, betekent het ‘altijd staande voor de waarheid’.

Svaha: Zo is het. Amen.

Deze mantra leidt ons naar het gevoel van vrede: deze mantra leidt ons van duisternis naar licht, van leugen naar waarheid, en van dood naar onsterfelijkheid. Deze mantra herleidt de negatieve gedachten.

OM ASATOMA SADGAMAYA

TAMASOMA JYOTIRGAMAYA

MRITYORMA AMRITAMGAMYA

Asatoma: afgeleid van Asat= onwaarheid, berustend op illusie

Sad: volmaakte waarheid, werkelijkheid

Gamaya: leiden, brengen naar

Tamasoma: afgeleid van tamaso= duisternis of onwetendheid

Jyotir: afgeleid van Jyoti= licht van het allerhoogste bewustzijn

Mrityorma: afgeleid van Mrityor= dood, sterfelijkheid

Amritam: onsterfelijkheid

 

Erna.

Geplaatst in Uncategorized.